Informatie Hond

Bij elke hondenvoeding bepalen de kwaliteit en herkomst van de grondstoffen de kwaliteit van het product. BIOFOOD hondenvoeding, zowel droog- als vleesvoeding, is opgebouwd uit natuurlijke hoogwaardige, en zuivere dierlijke- en plantaardige grondstoffen.

Voor een goede gezondheid van uw hond en een optimale vertering zijn uitgebalanceerde grondstoffen in de voeding noodzakelijk. BIOFOOD honden-voeding, zowel geperst, geextrudeerd als vleesvoeding, bevat de optimale dagelijkse hoeveelheid essentiële voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen, die bijdragen aan een goede gezondheid van uw hond. Bij elke BIOFOOD hondenvoeding variant, van puppy tot senior, is het eiwit- en vetgehalte aangepast aan de energiebehoefte van de hond.

BIOFOOD Diervoeding BV verwerkt 100% natuurlijke grondstoffen in haar smaakvolle en gezonde hondenvoeding van Nederlandse bodem en maakt gebruik van het GROEN-garantie label. De natuurzuiverheid en kwaliteit wordt hierdoor gewaarborgd.

GROEN-garantie label

GROEN-garantie waarborgt een natuurlijk, veilig en gezond eindproduct. Klik hier voor meer informatie.

De hond

Een hond is vaak gek op vlees, maar heeft aan vlees alleen niet voldoende. Het gebit en spijsverteringsstelsel van een hond mag dan grotendeels overeenkomen met die van de wilde wolf/hond. Honden zijn echter geen wolven: ze kunnen bijvoorbeeld wel zetmeel verteren, wat een wolf niet kan. Bovendien hebben ze een volledig ander leven. Daarnaast at de wolf en/of wilde hond aten niet alleen vlees, spieren en de organen, maar ook de pens en de maaginhoud. De maag van de prooi was gevuld met voorverteerde granen, natuurkruiden en groenten.

BIOFOOD natuurlijke hondenvoeding is opgebouwd uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen, en onderscheid zich van andere voeders vanwege de volgende specifieke kenmerken:

 • gebruik van hoogwaardige natuurlijke grondstoffen;
 • gebruik van puur kwaliteitsvlees (kip, rund, lam en eend: dioxine en ESBL-vrij) en vis (zalm) en gezonde dierlijke bijproducten (lever, hart, pens);
 • met vlees/vis, zalmolie en kruiden als basisrecept;
 • plantaardige vitamines en mineralen (pre-mix);
 • noodzakelijke dierlijke eiwitten, oliën en vetten (voor de smaak, verteerbaarheid en energie);
 • milieu en diervriendelijk (zie Peta);
 • hoge acceptatie en verteerbaarheid;
 • ondersteunt huid, vacht, gebit en de natuurlijke afweer.
 • beperkt geur en volume van de ontlasting
 • bevat geen kunstmatige toevoegingen.
 • groen garantie label (meer info zie website).

BIOFOOD hondenvoeding is, naast bovengenoemde kenmerken, van constante kwaliteit vanwege de interne en externe controles en bevat uitgebalanceerde grondstoffen als eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen.

Basis bereiding

BIOFOOD wil de kracht van de natuurlijke grondstoffen benutten. We maken gebruik van puur vlees/vis-zalmolie-kruiden als basis.

De meeste brokvoeding voor honden en katten bevat bijv. kippenmeel of vleesmeel wat afkomstig is van een fabrikant die slachtbijproducten verwerkt, waar men gebruik maakt van verhitting met hoge temperaturen en chemische conserveermiddelen. Het geselecteerde versvlees voor BIOFOOD wordt na controle gedroogd en tot vleesmeel vermalen. Hierdoor blijven de voedingstoffen beter behouden. Deze speciale verwerking is onderdeel van ons Groengarantie label. Voor onze vleesvoeding gebruiken we vers vlees wat na het slachten binnen zeer korte tijd verwerkt wordt in onze fresh meat products.

Daarnaast wordt er bij onze geextrudeerde brokvoeding gebruik gemaakt van een lagere bereidingstemperatuur, vergeleken met andere geextrudeerde brokvoeding merken. Bij de geperste brokvoeding ligt de bereidingstemperatuur rond de 70°C.

De gebruikte zalmolie wordt koudgeperst van duurzame en verse pacifische zalm, is rijk aan omega 3 vetzuren, bevat optimale EPA/DHA waarden, is sterk geconcentreerd en vrij van zware metalen, PCB’s en dioxines.

TIP: Biofood biedt naast haar complete droog en vleesvoeding verzorgende olie- en vetproducten als vloeibaar schapenvet, zalmolie en schapenvet zalm bonbons voor extra ondersteuning van huid, vacht en vertering.

De toegevoegde natuur- en echinacea kruiden ondersteunen de vitaliteit, vertering en het afweersysteem.

Eiwitten

Eiwit is een van de belangrijkste bouwstoffen voor het lichaam van de hond. Een hond heeft dierlijke eiwitten nodig voor een optimale groei en herstel van huid, vacht, spieren e.d. Eiwitten bevatten essentiële aminozuren die de hond zelf niet kan aanmaken. BIOFOOD hondenvoeding bevat de noodzakelijke eiwitten in de juiste verhouding en gebruikt hiervoor gecontroleerd rund-, lams-, kippen- en eendenvlees en zalm.

Vetten en Lecithine

Elke hond heeft een specifieke energiebehoefte welke gerelateerd is aan zijn natuurlijke energie. Vetten leveren essentiële vetzuren die voor uw hond de voornaamste energiebron zijn. Het vetmetabolisme van de hond gaat zeer efficiënt om met vet en zet vet om in energie.

Vetten zijn naast smaakmakers, essentieel voor een gezonde huid en vacht, belangrijk bij de transport van vitamine A, D, E en K in het lichaam. Lecithine heeft een positief effect op de vetvertering en zorgt voor een mooie huid en vacht. De gezonde vetreserves zorgen daarnaast voor een goede isolatie tegen kou en warmte.

BIOFOOD gebruikt gezonde dierlijke vetten van kippen, schapen en runderen van hoge kwaliteit.

BIOFOOD Diervoeding BV garandeert in haar voeders een optimale smaak en verteerbaarheid van oliën en vetten (omega vetzuren 3, 6 en 9) door toevoeging van lecithine, welke bijdraagt aan een glanzende vacht en mooie huid. De BIOFOOD vetten zijn ook los verkrijgbaar.

Vitaminen en Mineralen

Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid en bijdragen aan een goed energieniveau. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor groei, onderhoud en functioneren van het lichaam en voor het ondersteunen van de weerstand. De hond kan zowel mineralen als de meeste vitamines niet of onvoldoende zelf aanmaken en moet deze voornamelijk via voeding binnenkrijgen

In de voeding van BIOFOOD Diervoeding BV zijn alle vitamines en mineralen ruimschoots en in de juiste verhouding aanwezig. De BIOFOOD natuurkruiden die in vele BIOFOOD producten worden verwerkt, waaronder hondenvoeding, bevat gezonde vitaminen en mineralen. De BIOFOOD natuurkruiden zijn ook los verkrijgbaar.

Koolhydraten

Steeds vaker hoor en lees je diverse ‘verhalen’ over de verschillende koolhydraat bronnen in hondenvoeding en de “hond vs wolf”. Een paar dingen zijn dan handig om te weten.

Ten eerste: Tijdens de domesticatie heeft het verteringssysteem van de voorouders van de hond zich aangepast aan de vertering van zetmeel (o.a. aardappel, zoete aardappel, granen, erwten en zaden). Honden kunnen dus wel zetmeel verteren en wolven niet.

Ten tweede: Alle gebruikte zetmeel bronnen zijn van hoge kwaliteit en worden zeer goed verteerd. De gebruikte granen in BIOFOOD hondenvoeding worden ontsloten zodat de koolhydraten bereikbaar zijn voor verdere vertering in de darm van de hond.

Ten derde: Koolhydraten worden voor een groot gedeelte direct benut voor de winning van energie t.b.v. de handhaving van de lichaamstemperatuur en het uitvoeren van spieractiviteit. Daarvoor worden de koolhydraten intern ‘verbrand’. Daarnaast zijn koolhydraten noodzakelijk voor een optimale werking van de hersenen en put ook het hart het liefst zijn energie uit koolhydraten. Tenslotte kunnen de koolhydraten gedeeltelijk worden afgebroken en worden omgebouwd tot lichaamsvet (te veel is dus niet goed, maar dat geld voor vele dingen). Zelfs kunnen gedeeltelijk afgebroken koolhydraten dienen als basis voor de vorming van aminozuren, de bouwstenen van de eiwitten.

Ten vierde: Er bestaat niet zoiets als een ‘ideaal’ percentage koolhydraten in een hondenvoeding. Het hangt helemaal af van de hond. Sommige honden presteren goed op minder koolhydraten en anderen hebben meer koolhydraten nodig. Het hangt af van de individuele hond. Uiteindelijk gaat het om uw hond – en uw observatievaardigheden – om te bepalen wat ‘te veel’ en ‘te weinig’ koolhydraten zijn. Sommige honden hebben een uitstekende en gezonde ontlasting wanneer er (voldoende) granen en/of vezels in het dieet (voeding) aanwezig zijn, en anderen hebben dat weer minder of niet.

Kortom, er bestaat geen voeding die geschikt is voor iedere hond.

Soorten voeding

Over het algemeen zijn brokken geëxtrudeerd (krokant) of geperst. Er is geen stelregel te noemen wanneer een hond een geperste of geëxtrudeerde brok zou moeten eten. Iedere hond is anders, en welk type brokvoeding het beste is hangt van je hond af. Wel wordt afgeraden om geperste en geëxtrudeerde brokken te mengen. Brokken met verschillende bereidingsprocessen worden op verschillende manier door de hondenmaag verteerd. Mengen kan hierdoor tot last van de maag leiden. Klik hier voor meer informatie over het omschakelen van brokvoeding van krokant naar krokant of van geperst naar geperst, of van krokant naar geperst (of andersom). Tip: Vleesvoeding kan bij de “omschakeling” ook uitkomst bieden. Hierbij geeft u uw hond 3-5 dagen BIOFOOD vleesvoeding en schakel dan over op BIOFOOD droogvoer. Klik hier voor meer informatie.

BIOFOOD biedt de volgende natuurlijke en complete hondenvoeding:

Geëxtrudeerd: complete geëxtrudeerde voeding is licht verteerbaar, lekker krokant (harder), gebitsondersteunend en bevat een speciale (vet)nacoating die later wordt toegevoegd (geen hittebelasting). “Krokant” is vaak de andere benaming voor geëxtrudeerd. De grootte en vorm van de brok bevordert de opname en het kauwen. We maken gebruik van een lagere bereidingstemperatuur (ca. 100 graden), vergeleken met andere geextrudeerde brokvoeding merken (ca.130 graden). Hierdoor is de brok smaakvoller en blijven de grondstoffen beter bewaard. Geschikt voor schrokkers (zie Giant) en honden met tandplak.

Geperst: complete geperste voeding wordt “geperst” en op een lage temperatuur verhit (ca. 70 graden), hierdoor blijven de voedingsstoffen als oliën, vetten, vitaminen en mineralen beter bewaard. De geperste brok valt makkelijk uiteen in de maag. Door de hoge dichtheid van de geperste brok is het volume van de dagelijkse portie voeding veelal minder ten opzichte van een krokante brok.

Diner: complete vezelrijke diner voeding kan de voorkeur hebben als een hond niet van brokken houdt, niet goed kan kauwen, slecht eet, dunne ontlasting heeft of vezelrijk voer moet hebben. Men dient warm water aan het voer toe te voegen. Vervolgens dient diner te wellen en af te koelen tot lauw/warme maatlijd. Let wel op een goede gebitsverzorging. Tip: Ook geperst kunt u warm water aan toevoegen, laten wellen en als warme/lauwe maaltijd aanbieden aan moeilijke eters.

Vleesvoeding: complete en houdbare vleesvoeding op basis van vers vlees, vis, rijst, schapenvetkanen en kruiden. Een volledige hondenvoeding die ook uitermate geschikt is voor vleesdagen, als traktatie, voor onderweg, smaakmaker, bij omschakeling naar ander voer of voor honden die slecht reageren op droogvoeding. Verkrijgbaar in de varianten lam, zalm en eend.

Belangrijk!

Het is een trend. Honden en kattenbaasjes geven hun dier soms (te) veel vlees, of het nu om brokvoeding gaat met te veel vlees en eiwit of dat het om verse kipfilet of ander vers spiervlees gaat. Meer vlees is niet persé gezonder voor honden. Honden zijn geen wolven: ze kunnen bijvoorbeeld wel zetmeel verteren, wat een wolf niet kan. Bovendien hebben ze een volledig ander leven. Toch zie je steeds meer merken en producten met soms meer dan 2 of 3 keer zoveel dierlijk eiwit dan aanbevolen. Diervoedingsdeskundigen Plantinga, Corbee, Overgaauw en Botter zijn dan ook niet of niet per definitie voorstander van de trend. Met een overvoorziening van dierlijk eiwit doet een hond niets mee en wordt nutteloos verbrand. Het verteringsstelsel krijgt bij te veel eiwitten te weinig tijd om de vele eiwitten te verteren wat bijv. dus diarree kan veroorzaken.

Daarnaast heeft de productie voor onnodig veel extra dierlijke eiwitten impact op het milieu. Er is namelijk veel energie, voeding en water voor nodig waardoor de beschikbaarheid van dierlijke eiwitten voor mensen ook nog eens onnodig onder druk kan komen te staan.

Glycemische index

De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Is de glycemische index relevant voor diervoeding voor hond en kat? Het antwoord is ‘mogelijk’, maar we hebben meer informatie nodig voordat het op de beschikbare honden- en kattenvoeding kan worden toegepast. Een honden- of katten voeding kan een ingrediënt bevatten dat bij mensen wordt geindexeerd vanwege een hoge of lage glycemische index, maar dat vertelt het hele verhaal niet als het gaat om de glycemische index van de volledige voeding. Daarnaast worden sommige gezondheidsvoordelen van een voeding voor hond of kat met een lage glycemisch index afgeleid van voedingsonderzoeken bij mensen terwijl deze niet onderzocht zijn bij honden en katten. Sommige gezondheidsclaims (o.a. chronische ziekte preventie) aangaande voedingen voor hond en kat met een lage GI index zijn afkomstig van onderzoek bij mensen en zijn niet gecontroleerd bij honden

De waardering van planda.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 7.8/10 gebaseerd op 315 reviews.